Klassisk bingo

Vad menar man med klassisk bingo? Det är en variant som spelad här i Sverige med 75 bollar. Det går ut på att man ska få bingo först på en bricka med 25 nummer. Om vi tittar lite närmare på brickan man har köpt innan spelets start så står det längst upp BINGO. Varje lodrät rad under har nummer och i första raden B finns nummer 1–15, nästa rad I med nr 16-30, rad N med nr 31-45, rad G med nr 46-60 och sist rad O med nummer 61-75.

I bingohallen

När det är dags att starta spelet så snurrar först bingovärden en trumma som innehåller 75 bollar. När trumman stoppar så trillar en boll ut och bingovärden ropar ut i salen vilken bokstav och nummerbollen har. Det kan vara till exempel N som i Niklas och det ropas då till exempel Niklas 32. Då plockar man fram sin duttpenna och duttar på nummer 32 som finns i raden under bokstaven N, om man nu har det numret på sin bricka förstås. Man får ett par sekunder på sig innan bingovärden snurrar trumman på nytt. Nästa nummer kommer upp och har man det så duttar man på sin bricka.
Det gäller att följa med noga och efter ett visst antal rundor kanske man sitter med 4 stycken markerade nummer på samma linje och saknar 1 nummer för att få en rad. Det är spännande och med lite tur så är det ditt nummer som ropas i nästa omgång, då ropar man bingo. I klassisk 75-bollars bingo så stoppar man spelet när 1 spelare har fått en rad. Det finns också en variant av 75-bollars bingo där man fortsätter och spelar efter 1 rad. Det kallas för variantbingo. Efter första raden så fortsätter man och spelar om två rader. Sedan 3 rader, 4 rader och till sist full bricka. Ju fler rader man har när man ropar bingo desto större kan vinstpotten bli.
I moderna bingohallar så har man idag ofta en tavla längst fram där en datoriserad nummergenerator drar alla nummer. Men det fungerar på samma sätt och bingovärden brukar ropa alla nummer iallafall. Detsamma gäller på nätet och onlinebingo. Där er det en generator som drar alla nummer och det är vanligt att en röst läser upp ditt nummer.

Online bingo

När man ska spela bingo, oavsett om du spelar på en fysisk bingohall eller spelar bingo på nätet så går det till på samma sätt. Det är ett par ting man ska göra innan man kan börja spela. Man måste registrera sig på den sajten man har valt att spela på. Det är inte svårt alls, det är bara att fylla i namn, personnummer och kontaktinfo så är man igång. Många sidor ger dig till och med en liten summa att spela för som tack för att man registrerar sig, det är en trevlig och välkomnande gest. Det är också vanligt att man får en bonus vid första insättning av pengar. Storleken på bonusen kan variera på olika sajter.
När det kommer till jackpotten på online bingo så är det samma som gäller här. Man måste få bingo inom ett visst antal dragningar. När det gäller utbetalningar av vinster så finns det på alla sajter information om hur det fungerar. Det är snabbt och smidigt och har man frågor så finns det ofta en chattservice där man får svar direkt av en trevlig bingovärd.

90-bollars bingo

Den andra varianten som är vanlig i Sverige är 90-bollars bingo. Där ser brickan lite annorlunda ut och har 6 spelfält. Varje fält har 3 rader och 9 kolumner. Man spelar på alla fält samtidigt och här ska man först få en rad, sedan två och till sist 3 rader i samma fält. I bingolotto så är det denna varianten man spelar och idag går det även att spela bingolotto på nätet. Detta kära tv-program som slog igenom i början på 90-talet har helt klart varit en bidragande orsak till att vi älskar att spela bingo. Här är det olika vinster för varje rad och det gör det extra spännande.

80-bollars bingo

Att spela bingo med 80 bollar är inte så vanligt. Men i takt med att det blir allt populärare att spela bingo online så kommer också fler valmöjligheter. Här så har spelbrickan 16 rutor, 4×4 och det går ganska så fort att spela en runda. Här kan man spela om 1 rad eller flera. Det är också vanligt med olika mönster, ett kryss eller fyra hörn.

30-bollars bingo

Här går det undan, det kallas ibland för speedbingo för att det går så fort att spela en runda. Här så har brickan 9 nummer, 3×3 och för att få bingo här så gäller det att hela brickan är markerad. Det är större chans att vinna här än i andra varianter. Eftersom bingo ökar i popularitet så utvecklas det nya regler och varianter i rasande fart. Online bingo kan vara en trevlig sysselsättning en kväll man känner sig lite rastlös. Något gott att dricka i glaset och en runda med bingo är aldrig fel, och det är det fler och fler som upptäcker.