Klassisk bingo

När man pratar om Klassisk bingo så är det egentligen Skandinavisk 75-bollarsbingo man pratar om. Det är den variant av bingo som spelats mest och den variant av bingo som ligger närmast bingons urfader historiskt sett. Du kanske inte visste det men bingon kommer inte alls från Sverige som man kan tro. Spelet kommer från Italien från början och har sina rötter i ett spel som började spelas redan på 1500-talet. Det var ett statligt lotteri som hade dragningar varje lördag och det spelas faktiskt fortfarande idag i Italien. Det var när spelet spred sig över Europa som det förändrades bit för bit, när det kom till USA fick det den form som vi spelar idag.

Så hur spelar man Klassisk bingo? Det ska vi berätta om nu: oavsett om du spelar på en fysisk bingohall eller spelar bingo på nätet så går det till på samma sätt. Man börjar såklart med att köpa en eller flera bingobrickor till spelet man vill vara med på. Dem ser ut som så att det 25 stycken rutor uppdelat på fem rader i fem kolumner. I dessa rutor finns det framslumpade nummer mellan 1 och 75. Överst på brickan står det B I N G O. Varför är det så? Jo för att under dragningen så behöver man snabbt kunna hitta numren på sin bricka om man har dem. Så därför är det så finurligt uttänkt att alla nummer mellan 1 och 15 hittar du alltid under bokstaven B om du har dem. Alla nummer mellan 16 och 31 hittar du under bokstaven I och så vidare. Så när dragningen sker behöver du aldrig titta på alla rader och kolumner utan bara en kolumn per nummer. Då går det mycket snabbare och lättare att se om man ska markera något eller inte.

När dragningen sätter igång så kommer det att dras nummer med hjälp av slumpen mellan 1 och 75 ett i taget. Numren ropas ut och du ska titta på din bricka eller dina brickor, har du numret så markerar du det på din bricka. Om du lyckas få fem i rad på en bricka så ropar du Bingo och vinner. Man kan få bingo både vågrätt och lodrätt, ibland även på diagonalen. Så här går det alltså till när man spelar Klassisk bingo.

 

 

Vertical Menu

Search

Categories

  • Inga kategorier